Oszukany „ryż” z kalafiora, który do złudzenia przypomina prawdziwy ryż, zawiera jednak znacznie mniej węglowodanów, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które je ograniczają. W tej wersji smażony jest z cebulą, selerem naciowym, czerwoną papryką oraz przyprawami. Smaczne i pożywne danie, idealne na obiad lub kolację.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. Przełożyć do malaksera i rozdrobnić na kawałki wielkości ziarenek ryżu.
Seler naciowy, paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a imbir na małych.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i imbir. Smażyć chwilę, aż uwolnią swoje aromaty. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę i seler naciowy. Smażyć 2-3 minuty. Dodać rozdrobniony kalafior i smażyć kolejne 5-7 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Dokładnie wymieszać.
Ryż przełożyć na talerze. Posypać pietruszką lub kolendrą.
Dodaj komentarz