Smażony ryż z kalafiora z warzywami

Oszukany „ryż” z kalafiora, który do złudzenia przypomina prawdziwy ryż, zawiera jednak znacznie mniej węglowodanów, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które je ograniczają. W tej wersji smażony jest z cebulą, selerem naciowym, czerwoną papryką oraz przyprawami. Smaczne i pożywne danie, idealne na obiad lub kolację.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior,
  • - ½ czerwonej papryki,
  • - 2 łodygi selera naciowego,
  • - 1 marchewka,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - ¼ cebuli,
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - kawałek korzenia imbiru,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. Przełożyć do malaksera i rozdrobnić na kawałki wielkości ziarenek ryżu.



Krok 2

Seler naciowy, paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a imbir na małych.



Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i imbir. Smażyć chwilę, aż uwolnią swoje aromaty. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę i seler naciowy. Smażyć 2-3 minuty. Dodać rozdrobniony kalafior i smażyć kolejne 5-7 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Dokładnie wymieszać.



Krok 4

Ryż przełożyć na talerze. Posypać pietruszką lub kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.