Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Ciastka i masło (składniki ze spodu) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. W misie miksera umieścić wszystkie składniki z masy serowej oprócz ciastek. Zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie. Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12h. (Za pierwszym razem chłodziłam 12h, ale za drugim po wystudzeniu w piekarniku włożyłam do lodówki i zaczęłam robić krem śmietankowy po czym od razu udekorowałam ciasto i nie było żadnej różnicy, wyszło tak samo pysznie) Śmietanę kremówkę i serek mascarpone z kremu śmietankowego umieścić w misie miksera. Ubić do momentu otrzymania ściętego kremu, pod koniec dodać cukier puder. Częścią kremu śmietankowego posmarować wierzch sernika. Pozostałą część umieścić w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo (u mnie połówki zwykłych Oreo). Schłodzić.
Dodaj komentarz