Śmietankowy puch

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Składniki na spód:
  • 150g ciasteczek Oreo
  • 45g roztopionego masła Łaciate
  • Składniki na masę serowa:
  • 800g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie ciastek Oreo
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 250ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • cały serek mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Ciastka i masło (składniki ze spodu) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. W misie miksera umieścić wszystkie składniki z masy serowej oprócz ciastek. Zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie. Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12h. (Za pierwszym razem chłodziłam 12h, ale za drugim po wystudzeniu w piekarniku włożyłam do lodówki i zaczęłam robić krem śmietankowy po czym od razu udekorowałam ciasto i nie było żadnej różnicy, wyszło tak samo pysznie) Śmietanę kremówkę i serek mascarpone z kremu śmietankowego umieścić w misie miksera. Ubić do momentu otrzymania ściętego kremu, pod koniec dodać cukier puder. Częścią kremu śmietankowego posmarować wierzch sernika. Pozostałą część umieścić w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo (u mnie połówki zwykłych Oreo). Schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.