klasyczny deser czekoladowo-śmietankowy. Idealny na lato, albo wtedy, kiedy masz ochotę na coś bardzo czekoladowego.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, dodajemy wystudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Łączymy ze sobą obie masy.
Gotowy mus przekładamy do szklanek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą umieszczamy na musie czekoladowym, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kakao.
W ramach posypki możemy użyć również mlecznej czekolady.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-17 16:22:00
Rewelacja!