Mus czekoladowy z bitą śmietaną

klasyczny deser czekoladowo-śmietankowy. Idealny na lato, albo wtedy, kiedy masz ochotę na coś bardzo czekoladowego.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 280 ml szklanki śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • − 1 łyżka cukru
  • − 1 jajko
  • − 400 g czekolady deserowej

Przygotowanie

Krok 1 

Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.



Krok 2

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem, dodajemy wystudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Łączymy ze sobą obie masy.



Krok 3

Gotowy mus przekładamy do szklanek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.



Krok 4

Przed podaniem ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą umieszczamy na musie czekoladowym, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kakao.



Wskazówki

W ramach posypki możemy użyć również mlecznej czekolady.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-17 16:22:00

Rewelacja!

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.