Zupa grochowa na wędzonce

Zupa grochowa na wędzonce jest pyszna i przepięknie pachnie wędzonką. Jest bardzo pożywna. Idealnie nadaje się na obiad. Groch nadaje je aksamitnego charakteru. Polecana dla każdego.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g wędzonych żeberek
  • - 250 g łuskanego grochu
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 marchewki
  • - ½ pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka wędzone wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy łuskany groch (nie moczymy go wcześniej), ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż groch będzie miękki.



Krok 2

Obieramy warzywa. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę, a marchewkę w plastry średniej grubości. Cebulę kroimy w kostkę.



Krok 3

Gdy groch zmięknie, dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 12 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, smażąc wszystko przez 5 minut. Składniki z patelni dodajemy do garnka z grochem razem z obranym i posiekanym drobno czosnkiem.



Krok 4 

Doprawiamy do smaku dostępnymi przyprawami.



Wskazówki

Można podawać z bagietką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.