Zupa grochowa na wędzonce jest pyszna i przepięknie pachnie wędzonką. Jest bardzo pożywna. Idealnie nadaje się na obiad. Groch nadaje je aksamitnego charakteru. Polecana dla każdego.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Żeberka wędzone wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy łuskany groch (nie moczymy go wcześniej), ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż groch będzie miękki.
Obieramy warzywa. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę, a marchewkę w plastry średniej grubości. Cebulę kroimy w kostkę.
Gdy groch zmięknie, dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 12 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, smażąc wszystko przez 5 minut. Składniki z patelni dodajemy do garnka z grochem razem z obranym i posiekanym drobno czosnkiem.
Doprawiamy do smaku dostępnymi przyprawami.
Można podawać z bagietką.
Dodaj komentarz