Sniadanie dla moje szostki

Autor:

megert@wp.pl

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Powrót do szkoły

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Powrót do szkoły


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

3 przepisy

  • Papier ryzowy,
  • Miesko z obiadu,
  • Pomidory ,
  • fasola czerwona,
  • Kasza gryczana,
  • kasza peczak,
  • soczewica,
  • Papryka,
  • Cukinia,
  • cebula,
  • czosnek,
  • przecier pomidorowy,
  • ziola,
  • Cukier,
  • Ocet,
  • slonecznik,
  • pomidory suszone

Przygotowanie

Szykowanie

U mnie 6 dzieciaków chodzi do szkoły, część jest dłużej a część krócej i choć każde je obiad w szkole, to i tak śniadania drugie szykuje im spore. Ostatnio sajgonki: z papieru ryżowego z farszem z karkówki duszonej (z obiadu) do tego pokrojony pomidor, czerwona fasola z puszki, kasza pęczak, gryczana, soczewica sosik z mięska i zawijamy. Do tego keczup z cukinii: cukinie wypestkowujemy obieramy jeśli twarda skórka, kroimy, paprykę kroimy, cebule i czosnek siekamy wszystko mieszamy, odstawiam na 3 godziny, żeby sok odciekł, potem podsmażam, dodaje przecier pomidorowy, przyprawy ulubione, ja dodałam zioła prowansalskie, paprykę wędzoną i ostra podduszam 45 min dodaje ocet i cukier na 1,5 obranej cukinii po szklance ( sugeruje dodawać stopniowo i próbować bo wychodzi słodki i octowy smaczny, ale dla mnie ciut za bardzo ale dzieciakom bardzo smakuje) jeszcze doprawić na pewno dosolić i jest super. Do sajgonek dodaje do niego jeszcze sosu sojowego pycha. Kolejna przekąska do szkoły, to seler z pasta słonecznikowa ala masło orzechowe: pestki słonecznika, dużą paczkę moczymy minimum 1 godzinę na patelni podsmażamy cebule i czosnek po 2 sztuki posiekane, ja podsmażyłam jeszcze paprykę, bo miałam sporo w lodowce . Do blendera wrzucamy najpierw cebule z czosnkiem i papryka oraz suszone pomidory z oliwy 1 słoik wszystko blenduję potem dodaje odsączone pestki i dolewam olej ze słoika po pomidorach polowe jak trzeba można później dodać więcej. Doprawiamy do smaku jak lubimy można dodać świeża bazylie i zblendowac. Pasta jest warzywna jak to moja najstarsza córka stwierdziła pewnie przez ta paprykę świeżą, więc można dodać tylko sproszkowana ale do chlebka ryzowego lub takiego selera pycha. Ja dzieciakom jeszcze wsadzam jakieś warzywka surowe np. pomidorki koktajlowe, ogórka pokrojonego, marchewkę w słupkach, rzodkiewkę lub jakieś małe owocki. Czasem wsypuje mini krakersami, orzechy , rodzynki tak jak tu goi i kanapka z wędlinką uwędzona przez mojego tatę i serkiem żółtym. Dzieciaki maja co pogryzać cały dzień i oczywiście częstują innych. Naprawdę polecam





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.