Bardzo sycąca tarta z boczkiem. Łatwa w przygotowaniu i smaczna. Sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Przygotowanie ciasta: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy jednolite ciasto, a następnie je rozwałkujemy na płasko. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła, możemy oprószyć ją też odrobiną mąki lub bułki tartej. Wykładamy formę ciastem i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w piórka. Boczek kroimy w średnią kostkę i smażymy na patelni. Na powstałym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i tymianek.
Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy mleko, śmietankę, pieprz, chili i oregano. Następnie dodajemy starty na tarce ser i wszystko dokładnie mieszamy.
Wyciągamy tartę z piekarnika, ale go nie wyłączamy.
Mieszamy pokrojonego w kostkę pomidora, cebulę i boczek wraz z sosem śmietankowym, a następnie wlewamy całość na spód tarty. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz