Śniadaniowa quesadiila to idealna propozycja dla tych, których nudzą już klasyczne śniadania, ale nie chcą też spędzać długich godzin w kuchni. Do jajecznicy można dodać dowolne dodatki - na przykład cebulę, wędzony boczek lub szynkę. My zdecydowaliśmy się na suszone pomidory. Palce lizać!
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Suszone pomidory pokroić w paseczki. Przesmażyć na suchej patelni, następnie dodać masło, a gdy się rozpuści wlać roztrzepane jajka. Posolić i popieprzyć. Smażyć do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia jajecznicy.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę posiekać.
Na jednej tortilli położyć ½ sera, jajecznicę, kolendrę i pozostały ser. Przykryć drugim plackiem.
Quesadillę przenieść na dużą patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, po czym przełożyć na drugą stronę (najlepiej przyłożyć talerz do patelni, obrócić, a następnie zsunąć quesadillę z powrotem na patelnię) i zapiekać jeszcze 2 minuty.
Zdjąć quesadillę z patelni, pokroić na 4 części. Udekorować świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz