Śniadaniowa quesadilla z jajecznicą i suszonymi pomidorami

Śniadaniowa quesadiila to idealna propozycja dla tych, których nudzą już klasyczne śniadania, ale nie chcą też spędzać długich godzin w kuchni. Do jajecznicy można dodać dowolne dodatki - na przykład cebulę, wędzony boczek lub szynkę. My zdecydowaliśmy się na suszone pomidory. Palce lizać!

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pszenne tortille
  • 5 jajek
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 50 g sera Jantar Mlekpol
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • świeża kolendra,
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Suszone pomidory pokroić w paseczki. Przesmażyć na suchej patelni, następnie dodać masło, a gdy się rozpuści wlać roztrzepane jajka. Posolić i popieprzyć. Smażyć do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia jajecznicy.



Krok 2

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę posiekać.



Krok 3

Na jednej tortilli położyć ½ sera, jajecznicę, kolendrę i pozostały ser. Przykryć drugim plackiem.



Krok 4

Quesadillę przenieść na dużą patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, po czym przełożyć na drugą stronę (najlepiej przyłożyć talerz do patelni, obrócić, a następnie zsunąć quesadillę z powrotem na patelnię) i zapiekać jeszcze 2 minuty.



Krok 5

Zdjąć quesadillę z patelni, pokroić na 4 części. Udekorować świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.