Quesadilla z jajecznicą i suszonymi pomidorami

Śniadaniowa quesadiila to idealna propozycja dla tych, których nudzą już klasyczne śniadania, ale nie chcą też spędzać długich godzin w kuchni. Do jajecznicy można dodać dowolne dodatki - na przykład cebulę, wędzony boczek lub szynkę. My zdecydowaliśmy się na suszone pomidory. Palce lizać!

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pszenne tortille
  • 5 jajek
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 50 g tartego sera Jantar Mlekpol
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Suszone pomidory pokrój w paseczki. Przesmaż na suchej patelni, następnie dodaj masło, a gdy się rozpuści wlej roztrzepane jajka. Posól i popieprz. Smaż, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia jajecznicy.



Krok 2

Na jednej tortilli połóż pół sera, jajecznicę i kolendrę. Wierzch posyp pozostałym serem. Przykryj drugim plackiem.



Krok 3

Quesadillę przenieś na dużą patelnię bez tłuszczu. Smaż na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, po czym przełóż na drugą stronę. Najlepszym sposobem przełożenia dania jest dołożenie dużego talerza do patelni, obrócenie jej, a następnie zsunięcie quesadilli z powrotem na patelnię. Po tej czynności zapiekaj tortille jeszcze 2 minuty.



Krok 4

Zdejmij quesadillę z patelni i pokrój na 4 części. Udekoruj posiekaną, świeżą kolendrą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.