Śniadaniowa quesadiila to idealna propozycja dla tych, których nudzą już klasyczne śniadania, ale nie chcą też spędzać długich godzin w kuchni. Do jajecznicy można dodać dowolne dodatki - na przykład cebulę, wędzony boczek lub szynkę. My zdecydowaliśmy się na suszone pomidory. Palce lizać!
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Suszone pomidory pokrój w paseczki. Przesmaż na suchej patelni, następnie dodaj masło, a gdy się rozpuści wlej roztrzepane jajka. Posól i popieprz. Smaż, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia jajecznicy.
Na jednej tortilli połóż pół sera, jajecznicę i kolendrę. Wierzch posyp pozostałym serem. Przykryj drugim plackiem.
Quesadillę przenieś na dużą patelnię bez tłuszczu. Smaż na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, po czym przełóż na drugą stronę. Najlepszym sposobem przełożenia dania jest dołożenie dużego talerza do patelni, obrócenie jej, a następnie zsunięcie quesadilli z powrotem na patelnię. Po tej czynności zapiekaj tortille jeszcze 2 minuty.
Zdejmij quesadillę z patelni i pokrój na 4 części. Udekoruj posiekaną, świeżą kolendrą. Smacznego!
Dodaj komentarz