Dżem z aronii i borówek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg aronii
  • ½ kg borówki amerykańskiej
  • ½ kg jabłek
  • 80 dag cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ szkl. wody

Przygotowanie

Krok 1

Aronię przemrozić przynajmniej przez 1 dobę. Następnie wsypać do garnka, połowę zmiażdżyć, dodać cukier, sok z cytryny, kilka łyżek wody, wymieszać i gotować około 15 minut.



Krok 2

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, połączyć z aronią, wsypać borówki i mieszając od czasu do czasu gotować przez pół godziny. Odłożyć na kilka godzin lub na całą noc.



Krok 3

Następnego dnia mieszając, gotować do pożądanej gęstości. Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić na 15 minut do góry dnem.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.