Śniadaniowy duet tostów

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 125 g twarogu Łaciatego półtłustego,
  • 2 kromki pieczywa na zakwasie,
  • masło Łaciate do podsmażenia tostów

Tost z awokado i pikantnym miodem

  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego lub winnego,
  • ½ dojrzałe awokado,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • przyprawy: wędzona papryka, pieprz cayenne, płatki chili,
  • sól w płatkach do podania

Tost z wędzonym łososiem

  • 50 g wędzonego łososia w plastrach,
  • czerwona cebula lub czerwona marynowana cebula,
  • 1 łyżka kaparów,
  • świeży koperek,
  • zest z cytryny

Przygotowanie

Przygotuj tosty

• Rozpuść niewielką ilość masła na patelni i podsmaż obie kromki pieczywa na rumiany kolor z obu stron (2-3 minuty na stronę). • Zaraz po zdjęciu tostów z patelni natrzyj kromki z jednej strony naciętym ząbkiem czosnku



Kanapka z awokado

• Przygotuj pikantny miód: zmieszaj w małej miseczce miód i ocet oraz dodaj wędzoną paprykę i pieprz cayenne do smaku. • Pokrój awokado w plastry i ułóż na zakładkę na kromce chleba. • Rozgnieć twaróg widelcem, możesz dodać odrobinę kwaśniej śmietany, wyłóż twaróg na awokado. • Udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych i polej pikantym miodem.



Kanapka z łososiem

• Pokrój twaróg w plastry i ułóż na zakładkę na kromce chleba. • Na twarogu ułóż plastry wędzonego łososia – możesz zawinąć je dla uzyskania fantazyjnego kształtu. Możesz skropić łososia sokiem z cytryny. • Dodaj kapary, świeży koperek oraz posyp skórką startą ze świeżej cytryny i grubo zmielonym czarnym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.