Słodkie pierniczki

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 25 dag miodu
  • 1 szkl. cukru
  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier

Przygotowanie

Krok 1

Miód, masło i cukier, cukier waniliowy włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać, ostudzić.



Krok 2

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i przyprawą do pierników. Dodać jajko, sól, sodę wymieszaną z wodą, miód z masłem i zagnieść ciasto.



Krok 3

Następnie rozwałkować i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.



Krok 4

Upieczone, zimne pierniczki ozdobić według własnego upodobania.



Wskazówki

Ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.