Sok z aronii

Autor:

Kamila O

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 kg aronii
  • 7 l wody
  • 2 garści liści wiśni
  • Sok z dwóch cytryn
  • 7 kg cukru

Przygotowanie

Krok 1

Owoce aronii przebrać, opłukać, osuszyć i zamrozić na 3 dni.




Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy zmrożone owoce, liście z wiśni, sok z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.



Krok 3

Odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce, następnie przecedzamy, a z owoców odciskamy na sicie resztę soku.



Krok 4

Ponownie sok wstawiamy na gaz, wsypujemy cukier i powoli mieszając gotujemy na wolnym ogniu, od zagotowania ok. 30 minut.



Krok 5

Wyłączamy gaz i jeszcze wrzący wlewamy do małych butelek i od razu zakręcamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.