Sok z czerwonej porzeczki

Sok z czerwonej porzeczki, który stanowi idealny dodatek do obiadu. Warto go przygotować w okresie letnim, aby cieszyć się nim także zimą.

Danie: Napoje

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Napoje

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 litra wody

Przygotowanie

Krok 1

Porzeczki myjemy i odsączamy. Do garnka wrzucamy porzeczki razem z cukrem. Odstawiamy garnek na całą noc.



Krok 2

Następnego dnia do porzeczek dolewamy wodę. Gotujemy całość przez 5-7 minut. Po tym czasie przecedzamy sok na sicie. Gorący sok przelewamy do słoików (wychodzi 6 mniejszych), zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Możemy część soku podawać od razu po przygotowaniu a resztę umieścić w słoikach.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.