Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Do miski pokroić na małe kawałki masło, zmiksować. Następnie dodać cukier, sól, utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wybić jajko do masła, zmiksować, na samym końcu wsypywać po trochu mąkę, zmiksować na wolnych obrotach. Szybko zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do torebki foliowej i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubszy placek, wykrawać ciasteczko foremką (np. foremka na babeczki), środek wyciąć korkiem od butelki. Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem, smarować pędzelkiem ciasteczka, obsypać krokantem orzechowym. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 11 minut.
Dodaj komentarz