Ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 450 g mąki + podsypka pod ciasto
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190 g cukru

Dodatkowo:

  • 200 g krokantu orzechowego
  • 1 jajko do posmarowania ciasteczek

Przygotowanie

Ciasto

Do miski pokroić na małe kawałki masło, zmiksować. Następnie dodać cukier, sól, utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wybić jajko do masła, zmiksować, na samym końcu wsypywać po trochu mąkę, zmiksować na wolnych obrotach. Szybko zagnieść ciasto.




Ciasto przełożyć do torebki foliowej i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubszy placek, wykrawać ciasteczko foremką (np. foremka na babeczki), środek wyciąć korkiem od butelki. Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem, smarować pędzelkiem ciasteczka, obsypać krokantem orzechowym. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 11 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.