Słodki sos na bazie żółtek, śmietanki i mleka. Czasem z dodatkiem mąki kukurydzianej lub żelatyny, jednak w oryginalnej wersji zagęszczany żółtkami. Najlepiej smakuje na gorąco. W fachowym języku nazywany sosem angielskim lub określany mianem custard. Podawany jako dodatek do deserów. W konsystencji podobny do mlecznego budyniu, lecz bardziej jajeczny.
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mleko i śmietankę Łaciatą zagotuj z wanilią. Parz pod przykryciem przez 2-3 minuty. Odcedź i odstaw mleko waniliowe by ostygło.
W tym czasie ubij żółtka z cukrem na pulchną, białą masę, najlepiej przy pomocy miksera.
Przygotuj kąpiel wodną. W tym celu na garnku z wrzącą wodą umieść metalową miskę.
Do żółtek z cukrem wlej kilka łyżek gorącego mleka waniliowego, zamieszaj ostrożnie. Przełóż masę do miski i cały czas ubijając masę mikserem zacznij podgrzewać ją w kąpieli wodnej. Po chwili sos zacznie gęstnieć.
Sos angielski jak wszystkie sosy na bazie żółtek podaje się natychmiast na gorąco. Nie można ich po raz drugi podgrzać, bo zwarzą się. Jednak ten szczególny sos, dobrze smakuje również gdy ostygnie jako dodatek do lodów, deserów i ciast.
Dodaj komentarz