Beszamel, to chyba najbardziej znany i powszechnie stosowany rodzaj sosu. Ponoć korzeni tej potrawy należy doszukiwać się w kuchni francuskiej. De facto sos ten, to zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem i wzbogacona śmietanką. Co ciekawe sos ten jest bazą do przygotowania wielu innych sosów i dań.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Na patelni rozgrzewamy olej i masło.
Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę.
Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się. Mieszamy, aż będzie miała konsystencję pasty
Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Powstały w ten sposób sos beszamelowy, powinien mieć gęstą konsystencję.
Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz.
Dodaj komentarz