Sos beszamelowy – przepis podstawowy

Beszamel, to chyba najbardziej znany i powszechnie stosowany rodzaj sosu. Ponoć korzeni tej potrawy należy doszukiwać się w kuchni francuskiej. De facto sos ten, to zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem i wzbogacona śmietanką. Co ciekawe sos ten jest bazą do przygotowania wielu innych sosów i dań.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ¼ kostki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1- 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej i masło.



Krok 2

Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę.



Krok 3

Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się. Mieszamy, aż będzie miała konsystencję pasty



Krok 4

Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.



Krok 5

Powstały w ten sposób sos beszamelowy, powinien mieć gęstą konsystencję.



Krok 6

Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.