Cebula jest warzywem tak powszechnie stosowanym w polskiej kuchni, że często zapominamy o tym jak bardzo jest zdrowa. Tymczasem cebula to naturalny antybiotyk, pomaga pokonać pierwsze objawy przeziębienia i złagodzić kaszel, gdy już się rozchorujemy. Ma działanie dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne, poprawiające przemianę materii i przyśpieszające gojenie. Sos cebulowo śmietanowy to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie cebuli w kuchni.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cebulę obrać, pokroić w piórka (połowę jednej cebuli pokroić w kostkę i odstawić) i je podsmażyć na połowie oleju, a gdy się lekko zrumieni, dodać bulion i dusić na niewielkim ogniu przez 5-6 minut. Odstawioną cebulę smażymy lekko na oleju z dodatkiem szczypty cukru.
W tym czasie przygotować zasmażkę z pozostałego tłuszczu i mąki. Zasmażka powinna lekko się przyrumienić. Cebulę z bulionem wolnym strumieniem wlać do zasmażki cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Powinien powstać gęsty, zawiesisty sos.
Gęsty zawiesisty sos jaki powinien powstać wzbogacamy śmietanką Łaciatą, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny i podajemy jeszcze gorący na stół. Na wierzch układamy przysmażoną skarmelizowaną cebulkę.
Sos można przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz