Słodki, gęsty i jajeczny o wyraźnym smaku i aromacie cytryny. Ten sos świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno do ciast, deserów i lodów. Idealny do ryżu, różnego rodzaju placków, racuchów czy naleśników, ale też do białego mięsa.
Osób: 2-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Jajko kurze
Żółtka z cukrem ubić na pulchną, białą masę, najlepiej przy pomocy miksera.
Przygotować kąpiel wodną. Na garnku z wrzącą wodą umieścić metalową miskę. Do miski przełożyć ubita masę i podgrzewać ją, cały czas mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodać sok z cytryny, skórkę i masło.
Sos cytrynowy przelać do słoika i zamknąć szczelnie, wówczas można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Jeśli w sosie pojawią się grudki, sos można uratować przecierając go przez sito.
Dodaj komentarz