Sos cytrynowy do ciast i deserów – lemon curd

Słodki, gęsty i jajeczny o wyraźnym smaku i aromacie cytryny. Ten sos świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno do ciast, deserów i lodów. Idealny do ryżu, różnego rodzaju placków, racuchów czy naleśników, ale też do białego mięsa.

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 żółtka
  • - niecała szklanka cukru pudru
  • - 80 g masła
  • - skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka z cukrem ubić na pulchną, białą masę, najlepiej przy pomocy miksera.



Krok 2

Przygotować kąpiel wodną. Na garnku z wrzącą wodą umieścić metalową miskę. Do miski przełożyć ubita masę i podgrzewać ją, cały czas mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodać sok z cytryny, skórkę i masło.



Krok 3

Sos cytrynowy przelać do słoika i zamknąć szczelnie, wówczas można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce.



Wskazówki

Jeśli w sosie pojawią się grudki, sos można uratować przecierając go przez sito.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.