Sałatka na ciepło z kalafiorem, szpinakiem, posypana płatkami migdałowymi i śmietanką

Wszystkie składniki sałatki doskonale wpłyną na nasze zdrowie. Sałatka jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Warto ją przygotować np. na kolację.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kalafior
  • - 100 g liści świeżego szpinaku
  • - garść płatków migdałowych
  • - oliwa z oliwek
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - sól
  • - pieprz
  • - 2 ząbki czosnku
  • - garść świeżego tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie sałatki zaczynamy od nagrzania wody w garnku oraz doprowadzenie jej do wrzenia. Kalafior dokładnie myjemy, oddzielamy różyczki kalafiora i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 5 minut.



Krok 2

W tym czasie rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni przez chwilę. Dodajemy liście świeżego szpinaku i lekko podsmażamy przez 2 minuty. Następnie przekładamy zawartość patelni do miski.



Krok 3

Po ugotowaniu kalafiora odcedzamy go i opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie lekko go rumienimy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oliwy. Kalafior dodajemy do szpinaku.



Krok 4

Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je przez 4 minuty ciągle mieszając. Kiedy widzimy, że płatki są już zarumienione, ściągamy je z patelni i posypujemy nimi naszą sałatkę.



Krok 5

W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing. Do Śmietanki Łaciatej dodajemy sól, pieprz oraz posiekany świeży tymianek. Całość mieszamy i dodajemy do naszej sałatki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.