Sos karmelowy w wersji słodko słonej

Ciekawie zbalansowany słodko - słony smak sprawia, że ten sos szybko znika w ekspresowym tempie. Można go z powodzeniem polecić nawet tym, którzy za słodkościami nie przepadają. Sos karmelowy w wersji słodko słonej można dodawać do lodów, deserów i ciast, ale też do popcornu, prażonego ryżu czy musli.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Szklanka cukru
  • 30 g masła
  • 1 ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • ½ - 1 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Cukier wsypujemy na szeroką patelnię z grubym dnem i czekamy, aż roztopi się i zrumieni, ale nie zbrązowieje.



Krok 2

Zmniejszamy gaz i dodajemy do jasnego karmelu masło, a gdy składniki połączą się i utworzą pastę, wlewamy do niej śmietankę Łaciatą i dodajemy sól. Wyłączamy gaz i intensywnie mieszamy, aż uzyskamy gęsty, gładki, złotobrązowy karmel.



Krok 3

Sos karmelowy zlewamy do słoiczków i studzimy.



Wskazówki

Z podanej ilości składników otrzymamy dwa dżemowe słoiczki sosu.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2017-12-17 16:44:00

Przepis zabieram do ulubionych, na Święta się przyda.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.