Sos maślany z białym winem i śmietanką

Pochodzący z bretońskiej tradycji kulinarnej Beurre Blanc czyli biały sos maślany, podaje się do delikatnych gotowanych ryb, na przykład pstrągów. Stanowi świetnie zbilansowane połączenie charakterystycznego aromatu białego wina typu muszkatel ze śmietankowo- maślanym smakiem.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ kostki masła
  • - lampka białego wina Muszkatel
  • - 3 łyżki jabłkowego octu winnego
  • - 2 drobno posiekane dymki
  • - Kilka ziaren białego pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 2-4 ziaren ziela angielskiego
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

W rondelku zagotować ocet z dodatkiem liści laurowych i zielem angielskim. Parzyć pod przykryciem przez 3 minuty i odcedzić.



Krok 2

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno posiekaną cebulkę, a gdy się zeszkli dodać białe wino i ziarna białego pieprzu. Dusić, aż cebulka zmięknie a smaki połączą się.



Krok 3

Wówczas bardzo powoli, małymi partiami dodawać aromatyczny ocet, cały czas energicznie mieszając sos aby się nie zwarzył.



Krok 4

Patelnię zdjąć z ognia i cały czas miesząc dodać śmietankę Łaciatą. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.