Szarlotka z dodatkiem dyni

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto kruche:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Masło 250 g
  • Cukier 110 g
  • 1 jajko
  • Śmietana łaciata 18 % 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Masa jabłkowo-dyniowa:

  • Jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu )
  • Dynia 900 g ( po obraniu )
  • 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g )
  • Sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie )

Dodatkowo:

  • Mąka lub kasza manna do posypania ciasta

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki umieścić w misie robota

(przystawka z hakiem) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić ⅓ część ciasta, zawinąć

w folię,zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.



Masa jabłkowo-dyniowa

Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut często mieszając.Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.




Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche. Piec około 60 minut w 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Katarzyna

Opublikowany: 2018-12-08 09:23:00

Pyszności

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.