Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Wszystkie składniki umieścić w misie robota
(przystawka z hakiem) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić ⅓ część ciasta, zawinąć
w folię,zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.
Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut często mieszając.Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche. Piec około 60 minut w 180°C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Katarzyna
Opublikowany: 2018-12-08 09:23:00
Pyszności
Odpowiedz