Drożdżowe zawijańce z grzybami

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 65 g masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18 %
  • 27 g drożdży

Pozostałe składniki:

  • 8 jajek
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, masło, 3 jajka i dodatkowe żółtko, śmietankę i drożdże zagniatamy na elastyczne ciasto. Odkładamy na około godzinę do lodówki. Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut.



Krok 2

Cebulkę kroimy w pióra, pieczarki myjemy oczyszczamy i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę, aż do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki.



Krok 3

Obrane jajka w międzyczasie rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do podsmażonych pieczarek i cebuli.



Krok 4

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.



Krok 5

Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na długi placek, nakładamy farsz, a brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym z solą białkiem. Zawijać jak roladę.



Krok 6

Roladkę kroimy na mniejsze krążki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez pół godziny, do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.