Sos pomidorowy

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów lub 2kg świeżych pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli korzystać ze świeżych pomidorów zagotuj wodę w garnku, umieść pomidory, po ok. minucie, gdy skóra zacznie odchodzić, wyciągnij je i obierz. Pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, pokrój w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pomidory z puszki lub, jeśli korzystasz ze świeżych, te wcześniej przygotowane, gotuj przez 15 minut.



Krok 3

W wysokiej misce zblenduj sos, aby uzyskać gładką konsystencję. Dopraw solą i cukrem. Opcjonalnie dodaj bazylię.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.