Sos sprawdzi się do dań mięsnych. Przepis jest bardzo szybki w wykonaniu.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Białe części pora kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Przesmażamy na tłuszczu krążki pora przez 2-3 minuty. Gdy por zmięknie dosypujemy do niego mąkę i przesmażamy, całość energicznie mieszając trzepaczką.
Do mąki z tłuszczem i porami, powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Powstały w ten sposób sos, powinien mieć konsystencję budyniu.
Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą.
Dodaj komentarz