Sos śmietankowo-porowy na bazie beszamelu

Sos sprawdzi się do dań mięsnych. Przepis jest bardzo szybki w wykonaniu.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 pory (minimum 20 cm, tylko białe części)
  • ¼ kostki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 - 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Białe części pora kroimy w cienkie plasterki.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Przesmażamy na tłuszczu krążki pora przez 2-3 minuty. Gdy por zmięknie dosypujemy do niego mąkę i przesmażamy, całość energicznie mieszając trzepaczką.



Krok 3

Do mąki z tłuszczem i porami, powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.



Krok 4

Powstały w ten sposób sos, powinien mieć konsystencję budyniu.



Krok 5

Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.