Wbrew nazwie sos tatarski niewiele ma wspólnego z kuchnią tatarów. W staropolskiej kuchni daniami przyrządzonymi „po tatarsku” nazywano po prostu potrawy podawane z pikantnymi sosami. Istnieje kilka odmian sosu tatarskiego. Zawsze jednak smakuje wybornie.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Do wysokiego pojemnika wbijamy żółtko. Dodajemy musztardę lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką.
Do pojemnika wsuwamy końcówkę miksera i miksujemy, jednocześnie wlewając do masy ostrożnie, cienkim strumieniem olej.
Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy małymi partiami: sól, cukier a na koniec sok z cytryny lub ocet. Po 5 minutach ubijania majonez powinien być gotowy.
Do gotowego majonezu dodajemy pokrojone w niedużą kostkę, kapary, marynowane ogórki i drobno posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy, by składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki.
Szczelnie zamknięty w butelce sos słodko kwaśny można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Dodaj komentarz