Sos tatarski z kaparami, marynowanymi ogórkami i pietruszką

Wbrew nazwie sos tatarski niewiele ma wspólnego z kuchnią tatarów. W staropolskiej kuchni daniami przyrządzonymi „po tatarsku” nazywano po prostu potrawy podawane z pikantnymi sosami. Istnieje kilka odmian sosu tatarskiego. Zawsze jednak smakuje wybornie.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 żółtko
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy o neutralnym smaku i gładkiej konsystencji (najlepiej delikatesowa)
  • 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie octu
  • łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 nieduży marynowany ogórek (korniszon)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego pojemnika wbijamy żółtko. Dodajemy musztardę lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką.



Krok 2

Do pojemnika wsuwamy końcówkę miksera i miksujemy, jednocześnie wlewając do masy ostrożnie, cienkim strumieniem olej.



Krok 3

Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy małymi partiami: sól, cukier a na koniec sok z cytryny lub ocet. Po 5 minutach ubijania majonez powinien być gotowy.



Krok 4

Do gotowego majonezu dodajemy pokrojone w niedużą kostkę, kapary, marynowane ogórki i drobno posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy, by składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki.



Wskazówki

Szczelnie zamknięty w butelce sos słodko kwaśny można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.