Sos ze świeżych pomidorów

Idealny sos do mięsa, makaronów czy ryżu. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 mała czerwona papryka
  • - 1 mała cebula
  • - 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • - 250 g pomidorów
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżeczka brązowego cukru
  • - 2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
  • - 1/2 łyżeczki oregano
  • - 1 liść laurowy
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 2

Pomidory naciąć na krzyż od spodu, umieścić w misce, zalać wrzącą wodą, zostawić na 1 min. Po czym odlać gorącą wodę, a pomidory zahartować zimną. Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je w kostkę.



Krok 3

Pomidory, koncentrat, cukier, zioła, sól, pieprz dodać do zeszklonej cebuli i papryki. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem 15 min. aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.