Tarta ze szpinakiem i pomidorkami to pomysł na wytrawny obiad. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i kolorowa tarta, która zasmakuje każdemu łasuchowi.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę z przyprawami siekamy z masłem na drobno. Dodajemy żółtko i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na tarte smarujemy odrobiną masła. Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy na dno formy o średnicy ok 24 cm. Nakłuwamy widelcem spód ciasta. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut.
Przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy drobno. Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę. Dodajemy do niej szpinak, podgrzewamy, aż zwiędnie i odstawiamy.
W misce mieszamy jajko, żółtko i śmietankę Łaciatą. Dodajemy ostudzony szpinak, pokruszony ser feta i pieprz. Masę wykładamy na przestudzone ciasto.
Pomidorki myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół. Układamy je na tarcie i wkładamy do piekarnika na około 30-35 minut. Po upieczeniu lekko przestudzamy i podajemy.
Dodaj komentarz