Pilaw z kurczaka

Szybka jednogarnkowa potrawa. Smaczna i nie skomplikowana w wykonaniu. Doskonale nadaje się na obiad lub gorącą kolację. Polecana zapracowanym.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kurczak - 1,5 kg
  • - 3 cebule
  • - 1/2 szklanki oleju
  • - 400 g ryżu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Umytego i pokrojonego kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy połowę ilości soli i pieprzu oraz 1 łyżkę majeranku.



Krok 2

Cebulę kroimy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy ryż i pozostałą część soli i pieprzu. Zalewamy rosołem z kurczaka i gotujemy.



Krok 3

Wszystko przekładamy wraz z mięsem do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy i pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni.



Krok 4

Zapiekamy, dopóki ryż nie napęcznieje i nie będzie miękki. Podajemy na gorąco.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.