Szybka jednogarnkowa potrawa. Smaczna i nie skomplikowana w wykonaniu. Doskonale nadaje się na obiad lub gorącą kolację. Polecana zapracowanym.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Umytego i pokrojonego kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy połowę ilości soli i pieprzu oraz 1 łyżkę majeranku.
Cebulę kroimy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy ryż i pozostałą część soli i pieprzu. Zalewamy rosołem z kurczaka i gotujemy.
Wszystko przekładamy wraz z mięsem do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy i pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni.
Zapiekamy, dopóki ryż nie napęcznieje i nie będzie miękki. Podajemy na gorąco.
Dodaj komentarz