Składniki:

  • 1/2 kg cielęciny,
  • 3 cebule,
  • 200 g suszonych grzybów (najlepiej mieszanych),
  • 10 pieczarek,
  • 1 duże soczyste jabłko,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 litra śmietanki Łaciatej 18%,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 ziarenka jałowca,
  • ½ l wody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pociętą w piórka cebulą, aż stanie się miękka i szklista.



Krok 2

Do mięsa dodajemy namoczone wcześniej w mleku przez ok. pół godziny grzyby, starte na dużych oczkach jabłko, pokrojone w paski pieczarki oraz pozostałe przyprawy.



Krok 3

Wszystko razem dusimy w ½ litra wody na wolnym ogniu przez 45 minut, mieszając co jakiś czas.



Krok 4

Do gulaszu wlewamy pół litra śmietanki Łaciatej i dusimy dalej 5-10 min.



Wskazówki

Podajemy np. z kaszą gryczaną lub makaronem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.