Marchewkę i ogórka umyć i pokroić w cienkie paski. Awokado i mango przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć miąższ i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z limonki. Kurczaka oczyścić, pokroić w paski i zgrillować na patelni.
Do miski wlać gorącą wodę, arkusze papieru wkładać do niej na około 10 sekund. Wyłożyć na ściereczkę (nie używać papieru jednorazowego). Na arkusz wyłożyć sałatę, marchewki, ogórka, awokado i mango, posiekaną miętę i kolendrę oraz dodać majonez. Zawinąć boki i mocno dociskając zrolować w roladkę. Powtórzyć z resztą springrollsów.
W osobnej miseczce przygotować sos (sok z limonek, sos rybny), miód, cukier, czosnek oraz ocet ryżowy wymieszać i podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru, dodać odrobinę sosu sojowego, jeżeli lubimy ostre sosy można również dodać papryczkę chlli. Ostudzić sos i serwować springrollsy posypane sezamem razem z sosem do maczania.
Dodaj komentarz