Spring Rollsy z mango kurczakiem i kolendrą

Osób: 25

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 25

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 25 arkuszy papieru ryżowego
  • - 1 dojrzałe mango
  • - 1 awokado Hass
  • - 1/2 szklanki świeżej mięty
  • - 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • - 1 marchewka
  • - 1/2 ogórka
  • - sałata rzymska
  • - 2 filety z kurczaka
  • - majonez
  • - sos sojowy
  • - ocet ryżowy
  • - sok z 2 limonek
  • - 1/2 szklanki sosu rybnego
  • - 1 łyżka miodu
  • - 3 łyżki cukru
  • - 1 ząbek czosnku
  • - sezam

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i ogórka umyć i pokroić w cienkie paski. Awokado i mango przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć miąższ i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z limonki. Kurczaka oczyścić, pokroić w paski i zgrillować na patelni.



Krok 2

Do miski wlać gorącą wodę, arkusze papieru wkładać do niej na około 10 sekund. Wyłożyć na ściereczkę (nie używać papieru jednorazowego). Na arkusz wyłożyć sałatę, marchewki, ogórka, awokado i mango, posiekaną miętę i kolendrę oraz dodać majonez. Zawinąć boki i mocno dociskając zrolować w roladkę. Powtórzyć z resztą springrollsów.



Krok 3

W osobnej miseczce przygotować sos (sok z limonek, sos rybny), miód, cukier, czosnek oraz ocet ryżowy wymieszać i podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru, dodać odrobinę sosu sojowego, jeżeli lubimy ostre sosy można również dodać papryczkę chlli. Ostudzić sos i serwować springrollsy posypane sezamem razem z sosem do maczania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.