Kotleciki mielone z warzywami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mały por
  • 2 łyżki cebuli smażonej
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 bułki kajzerki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, oprószyć solą, odcisnąć. Por pokroić, sparzyć wrzątkiem, osączyć, ostudzić. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.





Krok 2

Następnie dodać majonez, smażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną.





Krok 3

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 4

Mięso z warzywami i przyprawami dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.





Krok 5

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu tron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Kotleciki mielone z warzywami to pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.