Miód, cukier, tłuszcz podgrzać stopniowo niemal do zawrzenia. Masę studzimy i stopniowo dodajemy mąkę jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne oraz bakalie. Bardzo starannie wyrobić ciasto, a następnie włożyć je do glinianego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części , rozwałkować i piec na blasze wyłożonej papierem w 170°C przez 15 minut każdy placek. Placki przełożyć lnianymi ściereczkami, obciążyć je i odstawić na tydzień znów w chłodne miejsce.
Po tym czasie przekładamy placki lekko rozgrzanym powidłem, dociskamy, aby się skleiły.
Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piernik można również przełożyć masą kajmakową, marcepanową lub budyniową.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Stokrotka
Opublikowany: 2018-02-21 20:49:00
Świetny przepis!