Staropolski piernik świateczny

Autor:

Joanna Kryla

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg prawdziwego miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 dag smalcu lub masła Łaciate
  • 1 kg maki pszennej
  • 3 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki zimnego mleka Łaciate
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 torebki przyprawy korzennej do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon)
  • Garść pokruszonych orzechów
  • Skórka pomarańczowa
  • 2 duże słoiki domowych powideł śliwkowych

Polewa:

  • 250 g masła Łaciate
  • 16 łyżek cukru
  • 8 łyżek kakao
  • 6 łyżek mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Miód, cukier, tłuszcz podgrzać stopniowo niemal do zawrzenia. Masę studzimy i stopniowo dodajemy mąkę jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne oraz bakalie. Bardzo starannie wyrobić ciasto, a następnie włożyć je do glinianego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni.



Krok 2

Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części , rozwałkować i piec na blasze wyłożonej papierem w 170°C przez 15 minut każdy placek. Placki przełożyć lnianymi ściereczkami, obciążyć je i odstawić na tydzień znów w chłodne miejsce.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy placki lekko rozgrzanym powidłem, dociskamy, aby się skleiły.



Polewa

Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Wskazówki

Piernik można również przełożyć masą kajmakową, marcepanową lub budyniową.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:49:00

Świetny przepis!

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.