Kruche ciasteczka z dżemem

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 200 g masła Łaciate
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • Dżem wiśniowy lub marmolada

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie

Krok 1

Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe (np. wykrawać serduszka i gwiazdki). Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 2

Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.