Potrawa bardzo smaczna i zdrowa dzięki obecności rabarbaru, który ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Posiada w swoim składzie wiele witamin, jest ponadto źródłem wielu cennych składników odżywczych: wapnia, żelaza, potasu. Razem ze stekiem tworzy ciekawą propozycję jako danie obiadowe.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Czyścimy rabarbar, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki. Obieramy i drobno kroimy szalotki. W garnku rozgrzewamy olej, po czym dodajemy szalotki, które smażymy na złoty kolor.
Dodajemy do tego rabarbar, cukier oraz sok pomarańczowy. Wszystko gotujemy aż do zmięknięcia rabarbaru.
Mięso wołowe myjemy i suszymy . Posypujemy je z obu stron solą oraz grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Smażymy na pozostałym oleju po 6 minut z każdej strony.
Gotowe steki rozkładamy na talerze i polewamy przygotowanym wcześniej sosem rabarbarowym.
Dodaj komentarz