Stek w sosie z rabarbaru

Potrawa bardzo smaczna i zdrowa dzięki obecności rabarbaru, który ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Posiada w swoim składzie wiele witamin, jest ponadto źródłem wielu cennych składników odżywczych: wapnia, żelaza, potasu. Razem ze stekiem tworzy ciekawą propozycję jako danie obiadowe.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g rabarbaru
  • - 2 szalotki
  • - 7 łyżek oleju
  • - 150 g cukru
  • - 350 ml soku pomarańczowego
  • - 4 steki wołowe
  • - 2 łyżki soli
  • - 2 łyżki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czyścimy rabarbar, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki. Obieramy i drobno kroimy szalotki. W garnku rozgrzewamy olej, po czym dodajemy szalotki, które smażymy na złoty kolor.



Krok 2

Dodajemy do tego rabarbar, cukier oraz sok pomarańczowy. Wszystko gotujemy aż do zmięknięcia rabarbaru.



Krok 3

Mięso wołowe myjemy i suszymy . Posypujemy je z obu stron solą oraz grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Smażymy na pozostałym oleju po 6 minut z każdej strony.



Krok 4

Gotowe steki rozkładamy na talerze i polewamy przygotowanym wcześniej sosem rabarbarowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.