Stek wieprzowy w sosie pieczarkowym

Pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety wieprzowe są wstępnie obsmażane, a następnie duszone w naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu mięso jest idealnie miękkie i rozpadające się w ustach.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • ulubione warzywa
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kotlety wieprzowe rozbijamy na cienkie płaty, a następnie przyprawiamy papryką, chili i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 2

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Kotlety polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z warzywami na parze (np. z brokułami/kalafiorem/ziemniakami)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.