Pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety wieprzowe są wstępnie obsmażane, a następnie duszone w naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu mięso jest idealnie miękkie i rozpadające się w ustach.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kotlety wieprzowe rozbijamy na cienkie płaty, a następnie przyprawiamy papryką, chili i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze 5 minut.
Kotlety polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z warzywami na parze (np. z brokułami/kalafiorem/ziemniakami)
Dodaj komentarz