Pizza z mozzarellą

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 7-8 dag parzonego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miski, połączyć z cukrem, dodać połowę wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól, wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę, resztę wody, wyrabiać około 10 minut.





Krok 2

Z przygotowanego ciasta uformować krążek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 8-10 minut.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki boczek. Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 4

Przygotowane ciasto posmarować ketchupem, posypać oregano, wyłożyć farsz z pieczarkami. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka na twardo i pomidory.





Krok 5

Posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.