Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże pokruszyć do miski, połączyć z cukrem, dodać połowę wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól, wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę, resztę wody, wyrabiać około 10 minut.
Z przygotowanego ciasta uformować krążek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 8-10 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki boczek. Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane ciasto posmarować ketchupem, posypać oregano, wyłożyć farsz z pieczarkami. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka na twardo i pomidory.
Posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Dodaj komentarz