Stek z fasolką szparagową

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki mleka Łaciate bez laktozy Mlekpol
  • 4 plasterki sera Gouda bez laktozy Mlekpol
  • 800 g polędwicy wołowej w kawałku
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml porto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki węgierskiej papryki
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Stek dopraw z każdej strony solą. Na talerz wysyp czarny, grubo mielony pieprz. Obtocz w nim mięso.



Krok 2

Garnek rozgrzej na średniej mocy palnika. Po chwili wlej do niego olej. Garnek nie może być za bardzo rozgrzany, bo spalisz pieprz.

Włóż stek. Smaż 5-6 minut z każdej strony. Za pomocą termosondy sprawdź temperaturę w środku mięsa. Stek ma mieć ok. 52 stopni.



Krok 3

Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem. Dodaj do nich mleko i wymieszaj na gładkie puree. Zacznij podgrzewać na średniej mocy palnika.

Ser Gouda pokrój na bardzo cieniutkie paseczki. Dodaj go do puree. Dokładnie wymieszaj.

W moździerzu utrzyj zielony pieprz i dodaj go do puree.

Na koniec dodaj masło i dokładnie połącz wszystkie składniki.



Krok 4

Rozgrzej patelnię z olejem. Wrzuć na nią ugotowaną fasolkę szparagową i przez chwile ją podsmażaj. Dodaj posiekany w plasterki czosnek. Dopraw papryką węgierską, a także dodaj odrobinę masła. Podsmażaj, aż do połączenia się składników.

Dolej porto, wymieszaj i od razu wyłącz moc.

Natkę pietruszki grubo posiekaj i dodaj do fasolki.



Krok 5

Steka pokrój na grube plastry. Na talerz nałóż fasolkę, puree i stek. Wierzch posyp odrobiną soli.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.