Stek dopraw z każdej strony solą. Na talerz wysyp czarny, grubo mielony pieprz. Obtocz w nim mięso.
Garnek rozgrzej na średniej mocy palnika. Po chwili wlej do niego olej. Garnek nie może być za bardzo rozgrzany, bo spalisz pieprz.
Włóż stek. Smaż 5-6 minut z każdej strony. Za pomocą termosondy sprawdź temperaturę w środku mięsa. Stek ma mieć ok. 52 stopni.
Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem. Dodaj do nich mleko i wymieszaj na gładkie puree. Zacznij podgrzewać na średniej mocy palnika.
Ser Gouda pokrój na bardzo cieniutkie paseczki. Dodaj go do puree. Dokładnie wymieszaj.
W moździerzu utrzyj zielony pieprz i dodaj go do puree.
Na koniec dodaj masło i dokładnie połącz wszystkie składniki.
Rozgrzej patelnię z olejem. Wrzuć na nią ugotowaną fasolkę szparagową i przez chwile ją podsmażaj. Dodaj posiekany w plasterki czosnek. Dopraw papryką węgierską, a także dodaj odrobinę masła. Podsmażaj, aż do połączenia się składników.
Dolej porto, wymieszaj i od razu wyłącz moc.
Natkę pietruszki grubo posiekaj i dodaj do fasolki.
Steka pokrój na grube plastry. Na talerz nałóż fasolkę, puree i stek. Wierzch posyp odrobiną soli.
Smacznego!
Dodaj komentarz