Zupa grzybowa z makaronem

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20-30 dag grzybów leśnych mieszanych
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Makaron

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obrać i pokroić w słupki. Obraną cebulę posiekać. Grzyby dokładnie umyć i pokroić w kostkę ( mogą być grzyby mrożone ). Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby razem z warzywami, przełożyć do garnka, wlać 2 l gorącej wody, dodać kostkę bulionową i gotować na wolnym ogniu około 35-40 minut.





Krok 2

Śmietankę włożyć do kubka, dodać mąkę, odrobinę wody i dokładnie roztrzepać. Do śmietany wlać chochelkę gorącej zupy i energicznie wymieszać. Połączyć z zupą w garnku, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 3

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze, zalać zupą, podawać.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.