Stir-fry z krewetkami

Pyszne, mięciutkie, soczyste krewetki podane z imbirem, kiełkami fasoli mung, sezamem i chilli – tego trzeba spróbować! Stir-fry z krewetkami to hit!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja, Sezam

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
  • 1 papryka
  • 1 cebula dymka
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki sezamu
  • garść szczypiorku
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.



Krok 2

Krewetki oczyszczamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Brokuła dzielimy na różyczki. Szczypiorek kroimy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Krok 3

Rozgrzewamy maslo na patelni. Dodajemy czosnek i cebulę, a następnie krewetki, paprykę, brokuła, marchew, chilli i imbir. Dusimy około 5 minut. Po tym czasie dosypujemy sezam i dodajemy makaron ryżowy. Smażymy razem przez 1 minutę. Dodajemy szczypiorek, kiełki fasoli mung i sos sojowy.






Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.