Stroganow, czyli wołowy gulasz prosto z Rosji

Danie bardzo sycące, rozgrzewające i aromatyczne. Idealne na zimne, szare, jesienne i zimowe dni. Rewelacyjnie komponuje się ze świeżą natką pietruszki i chrupiącym pieczywem.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg dobrej jakości mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu wołowego
  • - ½ szklanki czerwonego wina
  • - ½ kg pieczarek
  • - 2 cebule
  • - 1 papryka żółta
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżka mąki pszennej
  • - ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 4 łyżki oleju
  • - 1 ½ łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - koperek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plastry. Obieramy cebulę, oczyszczamy pieczarki, myjemy paprykę i pozbawiamy ją gniazd nasiennych. Kroimy drobno pieczarki, paprykę i cebulę.



Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni – dodajemy cebulę i podgrzewamy na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę i całość podsmażamy, a później przenosimy do garnka.



Krok 3

Mięso obtaczamy w mieszance mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Tak przygotowaną wołowinę przekładamy do garnka z cebulą, pieczarkami i papryką. Podgrzewamy bulion wołowy i  wlewamy go do garnka. Dodajemy również czerwone wino, przecier pomidorowy i przyprawy.



Krok 4

Dusimy na małym ogniu ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Dekorujemy posiekanym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.