Danie bardzo sycące, rozgrzewające i aromatyczne. Idealne na zimne, szare, jesienne i zimowe dni. Rewelacyjnie komponuje się ze świeżą natką pietruszki i chrupiącym pieczywem.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plastry. Obieramy cebulę, oczyszczamy pieczarki, myjemy paprykę i pozbawiamy ją gniazd nasiennych. Kroimy drobno pieczarki, paprykę i cebulę.
Rozgrzewamy olej na patelni – dodajemy cebulę i podgrzewamy na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę i całość podsmażamy, a później przenosimy do garnka.
Mięso obtaczamy w mieszance mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Tak przygotowaną wołowinę przekładamy do garnka z cebulą, pieczarkami i papryką. Podgrzewamy bulion wołowy i wlewamy go do garnka. Dodajemy również czerwone wino, przecier pomidorowy i przyprawy.
Dusimy na małym ogniu ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj komentarz