Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300 g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę przyprawy harissa i paprykę słodką. Wymieszać dokładnie i wstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.



Krok 2

Następnie obtoczyć je w mące i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej wrzucać mięso na tłuszcz małymi partiami tak, aby się smażyło, a nie dusiło.



Krok 3

Przełożyć mięso do garnka i podlać wodą (powinno jej być tylko tyle, aby pokryła mięso). Dusić pół godziny.




Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w półpiórka.



Krok 5

Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić kilka minut.



Krok 6

Dodać paprykę z pieczarkami do mięsa i dusić razem 20 minut.



Krok 7

Dodać przyprawy i dusić jeszcze 10 minut.



Krok 8

Na koniec dodać pokrojone półplasterki ogórka i dusić 5 minut. Doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.



Wskazówki

Podawać z pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.