Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę przyprawy harissa i paprykę słodką. Wymieszać dokładnie i wstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Następnie obtoczyć je w mące i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej wrzucać mięso na tłuszcz małymi partiami tak, aby się smażyło, a nie dusiło.
Przełożyć mięso do garnka i podlać wodą (powinno jej być tylko tyle, aby pokryła mięso). Dusić pół godziny.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w półpiórka.
Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić kilka minut.
Dodać paprykę z pieczarkami do mięsa i dusić razem 20 minut.
Dodać przyprawy i dusić jeszcze 10 minut.
Na koniec dodać pokrojone półplasterki ogórka i dusić 5 minut. Doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z pieczywem.
Dodaj komentarz