Kokosowe ciasteczka z amarantusem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • ½ szkl. mąki kokosowej
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej
  • ½ szkl. płatków owsianych
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szkl. oleju kokosowego
  • ⅓ szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¼ szkl. wody
  • Amarantus ekspandowany

Przygotowanie

Krok 1

Całe jajka ubić z cukrem jak na biszkopt.



Krok 2

Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zmiksować.



Krok 3

Mąkę pszenną i mąkę kokosową wymieszać z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, olej, zmiksowanego banana i bakalie. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.



Krok 4

Następnie formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczać, posmarować wodą wymieszaną z cukrem waniliowym, obtoczyć w amarantusie. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-18 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.