Nie masz pomysłu na oryginalny deser? Strudel jabłkowy jest pyszny i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.
Ciasto rozkładamy na stole, jego wierzch smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Rodzynki, rum oraz cukier mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Dusimy je na maśle na patelni do momentu, aż zmiękną. Łączymy z rodzynkami, skórką z cytryny, cynamonem i bułką tarta. Wszystko mieszamy. Część przestudzonego farszu nakładamy na ciasto. Rolujemy na kształt rolady. Czynność powtarzamy z każdym ciastem. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy 25 minut.
W tym czasie ubijamy śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem na sztywną pianę. Strudla podajemy z musem truskawkowym i ubitą śmietanką Łaciatą.
Dodaj komentarz