Strudel jabłkowy

Nie masz pomysłu na oryginalny deser? Strudel jabłkowy jest pyszny i nie wymaga zbyt wiele czasu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 ciasto filo
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 80 g rodzynek
  • Kieliszek rumu
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • Śmietanka Łaciata 36% (schłodzona)
  • Mus truskawkowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.



Krok 2

Ciasto rozkładamy na stole, jego wierzch smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.



Krok 3

Rodzynki, rum oraz cukier mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Dusimy je na maśle na patelni do momentu, aż zmiękną. Łączymy z rodzynkami, skórką z cytryny, cynamonem i bułką tarta. Wszystko mieszamy. Część przestudzonego farszu nakładamy na ciasto. Rolujemy na kształt rolady. Czynność powtarzamy z każdym ciastem. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.



Krok 4

Pieczemy 25 minut.



Krok 5

W tym czasie ubijamy śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem na sztywną pianę. Strudla podajemy z musem truskawkowym i ubitą śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.