Strudel jabłkowy z rodzynkami

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

20

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

1 szklanka maki tortowej

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżeczka cynamonu

100 ml mleka

Nadzienie:

1 kg jabłek

100 g rodzynek

3 łyżki rumu

100 g brązowego cukru

100 g masła

Przygotowanie

Krok 1

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ugniatamy rękoma kilkanaście minut. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby „odpoczęło”.

Krok 2

  • Przygotowujemy nadzienie: rodzynki posypujemy cukrem, polewamy rumem i odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Dodajemy do rodzynek i całość mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondlu.

Krok 3

  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.

Krok 4

  • Ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wierzch ciasta smarujemy cienko masłem. Na cieście układamy połowę nadzienia. Zwijamy ciasto na kształt rolady.

Krok 5

  • Pieczemy 45 minut. Odstawiamy do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0