Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wlać mleko, dodać szczyptę soli i jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mleka, zmiksować. Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony. Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jeden na drugim naleśniki, posypać rodzynkami.
Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem. Rozmieszany budyń wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Gorącym budyniem zalać naleśniki. Włożyć formę z naleśnikami do nagrzanego do 170°C piekarnika, piec przez 25 minut.
Następnie białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier i kwasek cytrynowy. Wyłożyć ubitą pianę na budyń i zapiekać jeszcze 5 minut.
Dodaj komentarz