Sum panierowany

Łatwa i dość szybka w wykonaniu potrawa. Mięso suma, który jest drapieżnikiem jest chude i smaczne i choć nie łatwo o nie w naszych sklepach. Warto go spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg suma
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 100 g masła Łaciate
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szklanki zimnej wody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso suma jako ryby dennej zalewamy na pół godziny mlekiem i umieszczamy w lodówce. Wyjmujemy, płuczemy, posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 10 min.



Krok 2

Panierujemy rybę, obtaczając ją po kolei w mące, jajku roztrzepanym z odrobiną zimnej wody i bułce tartej.



Krok 3

Smażymy na gorącym oleju z obu stron do uzyskania rumianego koloru. Podajemy z surówką i cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.