Sum z serem

Łatwa i dość szybka w wykonaniu potrawa. Mięso suma, który jest drapieżnikiem jest chude i smaczne, i choć nie łatwo o nie w naszych sklepach, warto go spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg suma
  • 3 cebule
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Suma dobrze czyścimy i płuczemy. Nacinamy go na kawałki, lecz tylko po jednej stronie tak, aby ryba pozostała w całości.



Krok 2

Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy z pokrojoną cebulą i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Mieszanką tą nacieramy rybę i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200ºC. Między nacięte kawałki ryby wkładamy kawałki parmezanu i wszystko smarujemy koncentratem pomidorowym. W pozostałym serze obtaczamy rybę.



Krok 4

Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i pieczemy w wysokiej temperaturze 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.