Dżem z arbuza

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kg arbuza
  • 2 ½ kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 3 laski wanilii
  • 100 ml rumu

Przygotowanie

Krok 1

Z owoców cytrusowych wyciskamy sok. Wlewamy do dużego garnka wraz z cukrem, wanilia i pokrojoną skórką z jednej cytryny. Całość zalewamy ¼ litra wody.



Krok 2

Zawartość garnka gotujemy przez około 20 minut do uzyskania syropu z cytrusów. W tym czasie kroimy na małe kawałki arbuza i pozbawiamy go pestek.



Krok 3

Pokrojonego arbuza wrzucamy do garnka i dalej gotujemy, aż masa zgęstnieje. Po jej zgęstnieniu dodajemy rumu.



Krok 4

Gorący dżem przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.