Pyszna pathia z krewetek z wiórkami kokosowymi

Pathia z krewetkami jest potrawą dobrą, aromatyczną i rozgrzewającą. Idealnie nadaje się na każdą okazję, zwłaszcza na przyjęcia okolicznościowe.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek
  • 2 cebule
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 g ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 25 g imbiru
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy drobno i smażymy, aż do uzyskania złotego koloru. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją.



Krok 2

Do cebuli dodajemy wiórki kokosowe i smażymy je, aż do zarumienienia.



Krok 3

Dodajemy chilli, paprykę w proszku, liście laurowe, rozmaryn, drobno pokrojony imbir i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 500 ml wody.



Krok 4

Po zagotowaniu sosu wrzucamy do niego krewetki dusimy przez 15 minut. Podajemy z ryżem i posypujemy listkami natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.