Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 10g mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach do mieszaniny dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soli, 460g mąki. Wszystko mieszamy, gdy składniki zaczną się łączyć wyrabiamy ciasto ręką.
Z dobrze połączonego ciasta formujemy kulkę. Zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na równe porcje. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Uformowane kulki wałkujemy na cienkie placki. Na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek smażymy placki.
Dodaj komentarz