Domowa pita

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 235 ml gorącej wody
  • 7g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 470g mąki

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 10g mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.



Krok 2

Po 15 minutach do mieszaniny dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soli, 460g mąki. Wszystko mieszamy, gdy składniki zaczną się łączyć wyrabiamy ciasto ręką.



Krok 3

Z dobrze połączonego ciasta formujemy kulkę. Zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.



Krok 4

Ciasto dzielimy na równe porcje. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.



Krok 5

Uformowane kulki wałkujemy na cienkie placki. Na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek smażymy placki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.